BIO

Mijn naam is Iris Victoria Dekker. Mijn hele leven dans ik al. Toen ik 4 was stuurde mijn moeder mij al naar balletles. Ik kan mijn eerste balletvoorstelling nog goed herinneren. Ik was een wit verfpotje, en het enige wat ik moest doen was om 1 van de leraressen heen huppelen. Prachtig vond ik het. In mijn witte tutuutje, wat een verfpotje voor moest stellen, ging ik alle buren langs om te laten zien hoe mooi ik was. Daar begon mijn voorliefde voor dansen.

Iris Dekker (1987, Nederland) heeft in 2010 haar Bachelor of Arts aan de Universiteit van Amsterdam afgerond met een graad in Theaterwetenschappen. Tijdens haar studie richtte ze zich meer op dans en nam ze deel aan uitwisselingen die werden aangeboden door de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) aan het Conservatorium van Amsterdam. Iris verbleef ook 8 maanden in Oslo, waar ze een minor op masterniveau studeerde over Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen. Na het afronden van haar universitaire opleiding werkte Iris 4 jaar als tv-redacteur voor Nederlands televisie productiehuis TV Holland, waar ze diverse televisieprogramma’s maakte voor de Nederlandse televisie. In 2014 verliet Iris Nederland en verhuisde naar Sevilla, Spanje om daar fulltime dans te studeren aan de prestigieuze flamenco-academie Fundación Cristina Heeren. Ze studeerde hier onder de dagelijkse leiding van grote maestros, waaronder Milagros Menjibar gedurende 3 jaar, waarvoor ze het laatste jaar een beurs kreeg van de academie. Iris treedt regelmatig op met gerenommeerde flamenco artiesten en geeft les, binnen en buiten Spanje. Ze heeft een educatief flamenco project genaamd Microflamenco waarvoor ze samenwerkt met internationale universiteiten en scholen in Sevilla. De laatste jaren heeft Iris zich meer toegelegd op de moderne kant van de flamenco en de dans in het algemeen. Ze studeert onder andere met Natalia Jiménez en Juan Carlos Lérida. Ze is teruggegaan naar de theaterwetenschappen door dramaturgie cursussen te volgen bij onder andere Alberto Cortés. Iris verzorgde sindsdien de dramaturgie voor de nieuwe voorstelling van Noemi Luz, genaamd Life, Melvin is a fish. Onlangs is ze zelf in premiere gegaan met de voorstelling First Breath waarvoor ze samen werkte met Sound Designer Jose Tome en cinematograaf Adam Newby. Binnenkort wordt haar nieuwe screen dance Relativity gepresenteerd. 

Iris maakt onderdeel uit van de vereniging van professionele dansers in Andalusië. Asociacion PAD. Asociacion Andaluza de Profesionales de la Danza.

Sign up for my newsletter:

Instagram